Mastile – Fumiko Enchi

mastile

O poveste ciudata despre posedare spirituala, Mastile aduce in prim plan secrete ale vietii de familie japoneze dar si puternica legatura creata intre soacra si nora. Desi o problema mult discutata, aceasta relatie intre cele doua femei este una aparte in Mastile. Aici femeile poarta masti asemanatoare celor  ce caracterizeaza personajele teatrului No, masti terifiante ce ascund sentimente profunde. In spatele mastilor se ascunde si iubirea si moartea, dar si dorinta de razbunare si rautatea pura.

Personajul principal este Mieko Togano, poeta, o femeie calma, eleganta si sofisticata, dar care ascunde, sub masca pe care o poarta, ani de suferinta petrecuti intr-o casnicie lipsita de iubire, dar si stigmatul unui adulter. Mieko trebuie sa supravietuiasca mortii neasteptate a fiului, dar modul in care isi intelege soarta este un pic surprinzator. Ajunge sa isi foloseasca nora, pe tanara Yasuko, ramasa la randul sau cu un gol in suflet in urma mortii sotului. Actiunile celor doua femei ajung sa sperie cititorul, dar nu numai. Inspaimantatoare este dualitatea celor doua: daca in timpul zilei cele doua sunt modele de eleganta si calm, in timpul noptii puterea celor doua se imprastie in intreaga atmosfera.

Asa cum o masca No presupune eleganta dar si exprimare exacta a unei caracteristici psihice, la fel, romanul scriitoarei Fumiko Enchi este elegant si in acelasi timp inspaimantator, lasand cititorul sa „traga cu ochiul” intr-o lume prea putin familiara si prea sobra.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: