Strategiile samurailor – Boye Lafayette de Mente

strategiile-samurailor

Desi o carte scrisa de un gaijin (strain), Strategiile samurailor prezinta succint dar la obiect invataturile lui Miyamoto Musashi. Boye Lafayette de Mente trateaza Gorin no Sho ( Cartea celor cinci cercuri) sistematic, luand fiecare invatatura in parte si explicand cum lumea lui Musashi si muleaza pe prezent. Totusi, volumul nu se ridica la nuvelul Caii samuraiului astazi, interpretarea scriitorului Yukio Mishima la Hagakure: Calea samuraiului– invataturile lui Yamamoto Tsunetomo, desi Strategiile samuraiului are ca motto una din invataturile samuraiului mentionat:

Calea unui samurai este moartea. Cand ajunge intr-un moment de cumpana, nu exista alta alegere rapida decat moartea.

Nu e prea greu.

Plecand de la aceasta idee, Boye Lafayette de Mente comenteaza calea samuraiului conform lui Musashi: samuraiul trebuie sa lupte pe viata si pe moarte si trebuie sa invinga. Samuraiul trebuie sa fie atent la tot ce il inconjoara, mai ales la principiile lumii: Pamantul, Apa, Focul, Vantul si Vidul. In conceptia lui Musashi,

Pamantul reprezenta temelia tuturor lucrurilor; Apa reprezenta puritatea si fluiditatea stilului sau de lupta; Focul reprezenta batalia, prin energia sa si capacitatea de a-si schimba directia; Vantul reprezenta alte stiluri de lupta; Vidul reprezenta locul din care vin toate lucrurile.

Din punctul meu de vedere, cea mai importanta invatatura transmisa de Musashi -ma refer aici la nivelul societatii actuale- ar fi indemnul de a folosi mintea ca pe o arma. De aici, zic eu, deriva celelalte invataturi: capacitatea de a observa ansamblul, puterea de a folosi timpul in favoarea ta, de a manipula oamenii, taria de a ramane integru, de a fi flexibil dar nu manevrabil, de a ramane tacut si de a lovi primul si de a lovi tare.

Pentru a intelege si mai bine cine a fost Musashi si ce anume este Gorin no Sho, va recomand Musashi romanul lui Eiji Yoshikawa, aparut la editura Polirom (2004) si, la aceeasi editura, dar in anul 2000(si 2002), a aparut si Gorin no Sho – Cartea celor cinci cercuri, traducerea si comentariile apartinandu-i profesorului Neculai Amalinei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: