Enigma Daliei Negre – Steve Hodel

enigmaBlack Dahlia Avenger sau Enigma Daliei Negre este o carte – documentar, este povestea mai multor crime oripilante petrecute intre anii 1947-1950. O carte impunatoare din mai multe puncte de vedere (traducerea in limba romana are aproximativ 800 de pagini), cartea lui Steve Hodel reprezinta raportul detaliat al unei indelungate investigatii cu privire la mai multe crime nesolutionate in anii ‘50.

Povestea lui Steven Hodel incepe in anul 1999 cand, dupa moartea tatalui sau, gaseste intr-un album de fotografii vechi, imagini ale lui Elisabeth Short, tanara cunoscuta post – mortem drept Dalia Neagra. De ce fotografii ale unei femei care a fost ucisa cu bestialitate se gaseau in posesia tatalui sau? Intreaga investigatie urmeaza sa se invarta in jurul acestei intrebari: cine a fost tatal meu?

Nelamurirea se transforma in groaznicul adevar: George Hodel, un chirurg talentat, tata a 10 copii, magnat si respectat om de afaceri a ucis. Si nu doar o femeie, ci mai multe, urmand liniile trasate de marchizul de Sade. Groaznica poveste ce prinde contur in aceasta carte isi are originile in suprarealism, in fotografiile faimosului Man Ray (prieten apropriat si confident al lui George Hodel), in filmele mute ale anilor ‘30-’40 si mai ales in cartile ramase in urma marchizului de Sade. Copil precoce, George a fost admirat drept un pianist grozav, ulterior drept o somitate in chirurgie, drept un tata atent dar dur si respectat, dar, mai presus de orice, un barbat iubit (daca nu chiar idolatrizat) de femei. Obsesia sa pentru femei ajunge la extrem, George crezand pana la nebunie in pedeapsa, in puterea masculina, in visul suprarealist transformat in realitate.

Pe data de 15 ianuarie 1947, trupul mutilat al unei tinere este gasit in iarba, la marginea unei sosele, plasat la vedere, special pentru a fi gasit si apreciat drept o opera de arta. Steve Hodel gaseste asemanari izbitoare intre modul in care corpul Daliei Negre a fost asezat (aici puteti gasi imagini de la locul crimei, precum si imagini ale tinerei Elisabeth Short din timpul vietii) si anumite lucrari ale lui Man Ray: Les Amoreaux (imaginea din partea superioara) si Minotaurul (imaginea inferioara).

a_lheure

minotaurman_rayCercetarile amanuntite ale lui Steve Hodel au scos la iveala legatura dintre multe crime nesolutionate in fata publicului larg, crime musamalizate de L.A.P.D. Se pare ca politia cunoastea identitatea criminalului la doua saptamani de la prima crima (cea a Daliei negre), dar a acceptat musamalizarea. De ce? Pentru a ascunde faptul ca doctorul George Hodel avea dosare cu toate numele importante din L.A.P.D., ca stia toate dedesupturile afacerilor murdare ale acestora, ca ii avea la mana cu date exacte cu privire la mita primita, ca stia tot, cunostea pe toata lumea si manipula fara pic de teama high class-ul orasului ingerilor.

Aceasta carte spune povestea mai multor vieti, a 11 femei ucise cu bestialitate si uitate. Spune povestea trista a unei femei singure ce lupta pentru un pic de siguranta si fericire dar care a ajuns sa fie ucisa de omul in care a avut incredere. Spune povestea unei femei a carei viata a fost deformata de opinia publica, dar care si-a gasit ecou in sufletul unui fost politist. Cand investighezi o crima, pune-te in locul victimei a fost invatat Steve Hodel, si astfel a reusit sa reconstruiasca bucata cu bucata puzzle-ul vietii si al mortii Daliei Negre.

Ar mai fi multe de spus, dar o sa va las sa descoperiti singuri. De ce trebuie citita acesta carte? Pentru ca instiga la non-violenta: nu poti face rau dupa ce citesti povestea dramelor acelor femei. Pentru ca indeamna la dreptate, la adevar, oricat de crunt ar fi. Pentru ca nu te lasa sa dormi linistit noaptea stiind ca undeva, in lumea acesta, sunt oameni (daca pot fi numiti astfel!) care ucid si scapa nepedepsiti. Pentru ca ne invata sa nu trecem prin viata inchizand ochii la rau. Pentru asta si pentru multe alte motive trebuie citita aceasta carte. O recomand tuturor care considera dreptatea drept o necesitate!

Un răspuns to “Enigma Daliei Negre – Steve Hodel”

  1. enigmatica Says:

    am ciitit-o cu sufletul la gura!
    merci

Lasă un comentariu